torsdag 7 april 2011

Födande Krafter


Att vara gravid och välkomna ett barn till sitt liv är en stor gåva och rätt ofta en omtumlande resa. Från att få det där sköra beskedet, jag är gravid, till den dagen då det är dags. Upplevelsen av den här tiden kan vara så väldigt olika. Och det är ju så det får vara. Vi har olika kroppar, olika förutsättningar och framförallt är vi olika individer med skilda erfarenheter med oss i bagaget. Vi kan omdevetet ha blivit påverkade av vår omgivning redan som barn. Vissa kvinnor har berättat att det finns en negativ bild av att föda barn i familjen flera generationer tillbaka. Att bli matad med negativa förlossningsupplevelser och skräckpropaganda över hur ont det gör eller hur lång tid det tog är något du som vuxen gravid vänligen men bestämt kan tack Nej till. Hur väl vänner, arbetskolleger och familjemedlemmar än vill dela med sig av sina erfarenheter av att föda. De vet ju precis hur det är! Ja det vet dom! Alla välvilliga är experter på sina förlossningsupplevelser, precis som du kommer att bli expert på din/dina. Och det kommer att bli din oförglömliga skatt som du kan bevara som en kärleksfull och stärkande gåva i ditt hjärta.

Jag har märkt att många kvinnor inklusive jag själv har eller har haft ett stort behov av att prata om våra förlossningar. Och det är ju inte så konstigt att vi behöver prata om kanske det största ögonblicket som vi får uppleva. Att prata är ju ett sätt att gå igenom - bearbeta, vad hände, hur kändes det, varför blev det så här. Eller hur kändes det när babyn väl kom ut och landade på mitt varma bröst. Det finns ju lika många förlossningsupplevelser som det finns kvinnor som har fött. Därför kan en annan kvinnas förlossningsupplevelse aldrig bli din. Du har din alldeles egna unika resa som du ska göra som kvinna och mamma. En gåva att ta med dig som en styrka, en inre kraft. Din födande kraft, oavsett hur du har fött fram ditt barn. Att dela sin förlossningsupplevelse med en eller flera kvinnor som lyssnar uppmärksammat kan vara djupt läkande och ett sätt att verkligen känna skönheten och styrkan i att föda. Konsten att lyssna utan att vilja kommentera, förändra eller påverka den som pratar är något som jag har fått lära mig på vägen. För oftast ska vi vara en god väninna, en medsyster, och säga uppmuntrande fraser eller komma med fina lösningar.

Om du har en förtrolig väninna skulle jag rekommendera dig/er att prova denna form av samtal och dela er förlossningsupplevelse. Det är viktigt att avsätta en stund, 1-2 timmar, då ni vet att ni inte blir störda. Stäng av telefonerna. Tänd gärna lite ljus, gör det mysigt. Ni kan välja en symbol att lägga framför er i form av tex en sten eller en snäcka. Den som pratar håller i symbolen. Kom överens om vem som ska prata först. Sätt er mittemot varandra och slut ögonen för ett ögonblick. Andas. Tillåt dig att landa i din kropp.Tillåt dig att resa tillbaka till din förlossning. När du som ska börja dela är redo tar du symbolen i din hand. Ta god tid på dig när du pratar. Bli medveten om hur det känns i kroppen när du pratar om oilka faser som har varit under förlossningen. Tillåt dina känslor få komma. Skratt, glädje, sorg, ilska, besvikelse. Allt är tillåtet. Du som lyssnar behöver inte göra något. Inte hjälpa, inte förändra. Bara andas och håll kontakten med ditt hjärta. När första personen är färdig lägger hon ner symbolen och nästa börjar när hon är redo. När båda två är färdiga tackar ni stillsamt er själva och varandra för denna stund i förtrolighet och systerskap. Lycka till!

Vi på Peaceful Parenting i Malmö erbjuder med jämna mellanrum kvällar där du får möjlighet att ge plats till din förlossningsupplevelse tillsammans med andra kvinnor. Varmt Välkommen!

Med Värme

Kristina

Tacksam trebarnsmamma

www.peacefulparenting.eu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar